top of page

KVINNOHÄLSA

Kvinnokroppen är helt fantastisk. Men att leva som kvinna kan också innebära en hel del fysiska och psykiska besvär. För att hantera de unika utmaningar det innebär att vara kvinna erbjuder Inspira Fysio behandling med inriktning kvinnohälsa.

 

Fysioterapi med inriktning kvinnohälsa inriktar sig på smärtor och dysfunktioner i området i och runt bäckenet. Det kan handla om smärta, besvär under graviditet eller problem som uppstår efter förlossning eller med ålder. Du kan även få hjälp med hormonrelaterade besvär. 

GRAVIDITETSRELATERADE BESVÄR

 Jag kan guida dig i anpassade övningar under graviditetens alla faser för att stärka upp kroppen inifrån och ut. Jag kan även ge råd och stöd i hur du kan anpassa  och tänka kring din träning utifrån just dina fysiska förutsättningar. För rygg- och bäckensmärtor kan jag erbjuda medicinsk akupunktur som effektiv smärtlindring. 

 

För att hantera de mentala aspekterna av en graviditet och förlossning kan jag ge dig övningar för att känna in kroppen, lugna nervsystemet och minska stress.

Seaside Prenatal Yoga

POST PARTUM OCH FÖRLOSSNINGSKADOR 

Efter förlossningen kan jag kan hjälpa dig att hitta tillbaka till din kropp, känna inre styrka och stabilitet och komma tillbaka till träning utifrån dina förutsättningar. 

 

Du som har fått en förlossningsskada eller upplever besvär från bäckenbotten kan få hjälp att hitta skonsamma rörelsemönster och dosera träning på ett anpassat sätt som fungerar för dig. Jag kan även hjälpa dig med undersökning av bäckenbottens muskulatur      samt ge specifik behandling för bäckenbotten, såsom töjning , knipträning och avspänning.

Behöver du hjälp och stöd i att bearbeta vad som har hänt och våga komma tillbaka till rörelse kan jag erbjuda samtalsstöd och KBT. 

 

Mor och barn träning

BÄCKENBOTTEN - OCH UNDERLIVSSMÄRTA

För dig med smärta i bäckenbotten och underlivet kan jag erbjuda vaginal undersökning för att se hur musklerna i bäckenbotten fungerar och samverkar. Jag kan även manuellt töja spänd muskulatur och hjälpa dig att hitta aktivering och avslappning.

För dig med samlagssmärtor eller överspänd bäckenbotten kan avslappningssövningar, djupandning och stretching hjälpa att minska spänningen. Att förstå hur tankar, känslor och  beteenden påverkar spänningen och smärtan ger dig också verktyg att kunna agera på ett nytt sätt som minskar din problematik. 

Akupunktur kan vara hjälpsamt för att behandla spänningar och smärta i och kring bäckenet och träning av omkringliggande muskulatur kan avlasta och stärka upp bäckenet. 

kvinna Stretching

KLIMAKTERIERELATERADE BESVÄR 

Du som har besvär i samband med klimakteriet kan få hjälp med akupunktur för att lindra vallningar och svettningar samt förbättra sömnen. 

Du kan även få stöd att genomföra livsstilsförändringar som hjälper kroppen under omställningen, såsom hälsosam träning, kost och stresshantering. 

Klimakteriet kan innebära en hel del psykiska utmaningar såsom nedstämdhet och humörsvängningar. Med hjälp av KBT kan du få stöd i hur du kan hantera detta och verktyg för att hantera de besvärliga känslorna.  

Lugna kvinnan

"Det kändes så himla skönt att äntligen komma till någon som förstod och bemötte mig utifrån det jag behövde för att känna mig trygg. Nu känner jag mig äntligen hemma i min kropp igen och även om jag inte kan göra allt så känner jag att jag kan göra det som känns kul och meningsfullt för mig."

"Jag försökte göra allting rätt både under graviditet och efter förlossningen men det blev ändå inte bra. Hade både smärtor och tyngdkänsla och visste inte hur jag skulle göra för att det skulle bli bättre. Ovärderligt att kunna få individuell hjälp för att minska på spänningarna. Det är så mycket bättre nu och jag är mycket snällare mot mig själv."

"Flexibla tider, fantastiskt bemötande och så smidigt att kunna ta med sig bebisen. Fick svar på alla mina frågor och flera bra tips. Rekommenderar! 

KURS FÖR NYBLIVNA MAMMOR

IMG_3061_edited_edited.jpg

Wämöparken

Onsdagar 9.30-11.00 

Kursdatum: 10/5, 17/5, 24/5, 31/5, 7/6
Skicka ett mail med anmälan till info@inspirafysio.se.
Kursen anordnas vid minst 4 anmälningar.
Kostnaden för kursen är 1250kr.

Den här kursen är för dig som vill få fördjupad kunskap om hur du kan träna och belasta kroppen på ett bra sätt efter en graviditet och förlossning. Vi går igenom hållning, ergonomi och avspänning och du får svar på dina frågor kring kroppen. Det är en sluten grupp där du kan känna dig trygg med att dela både det som känns bra men också det som känns utmanande och svårt i föräldrarollen.

Tillfälle 1:  Introduktion

Vi lyfter det som känns utmanande i rollen som mamma och samtalar kring hur man kan göra för att må bra i omställningen. Du får information om hur kroppen förändras av graviditet och förlossning och vi går igenom grunderna i bäckenbottenträning. 

 

Tillfälle 2: Hållning och Ergonomi 

Du får hjälp att hitta tillbaka till en bra hållning efter graviditet och förlossning. Du får även tips och hjälp kring hur du kan tänka när du lyfter, bär, matar, står och går för ta hand om din kropp. Vi går igenom inställningar för vagn, bärsele och andra hjälpmedel. 

Tillfälle 3: Hitta rätt muskler och teknik

Vi går gemensamt igenom övningar för bålstabilitet och kroppskontroll. Därefter kör vi ett lättare träningspass med anpassade övningar du lätt kan genomföra hemma. 

Tillfälle 4: Cirkelträning

Ett cirkelträningpass inriktat på att stärka upp din kropp efter graviditet och förlossning. Vi går igenom hur du kan tänka kring tyngre träning och belastning så att du själv kan känna vad som är en lagom nivå.  

Tillfälle 5: Att hitta återhämtning

Vi går igenom grunderna i medveten närvaro och provar på olika tekniker. Vi gör två kortare yogapass där du får mjuka upp och sträcka ut din kropp. 

”Tack för en jättebra kurs! Informativ och tillåtande för alla former av känslor under graviditet och efter förlossning. Jag kommer absolut rekommendera den till både vänner och blivande mammor jag träffar framöver.”

"Som en självvald mammagrupp. Så skönt att komma ut träffa andra med liknande intressen, få prata fritt och komma igång med kroppen på ett tryggt sätt"

"Tack för kursen! Jag känner en helt annan tilltro till min kropp och vet vad jag ska tänka på när jag tränar. Superbra också att det inte bara är träning. Det känns som om du anpassade kursen efter just vår grupp och vad vi efterfrågade."

bottom of page